Zin in Soest - tips

Geef een maaltijd voor een ander

De coronacrisis trekt diepe sporen in Nederland. Het sociale leven valt opnieuw stil. Het wordt moeilijker om hulp te ontvangen als je oud of hulpbehoevend bent, je baan bent kwijtgeraakt of binnen moet blijven om te wachten op een testuitslag. Platform #Nietalleen biedt ook in de komende onzekere tijd hulp aan iedereen die dat nodig heeft. Hulp nodig? Je bent #nietalleen.

Vanaf maart bij de eerste lockdown konden duizenden hulpvragen worden gekoppeld aan kerken, organisaties en initiatieven die zich bij #nietalleen hadden aangemeld. Nederland liet zich van haar beste kant zien. Op veel plekken werden boodschappen gedaan of medicijnen gehaald, honden uitgelaten, belrondes onder oudere gemeenteleden gedaan en voedsel ingezameld voor de voedselbank.

bord met maaltijd met onder andere kip en paprika

De telefoonlijn van #Nietalleen is al die maanden open gebleven. Coördinator Janet Bac wil, nu we weer onzekere tijden tegemoet gaan in de gedeeltelijke lockdown, opnieuw de aandacht te vestigen op de hulp die #Nietalleen nog steeds kan bieden.” De medewerkers staan klaar om elke hulpvraag te koppelen aan een plaatselijk initiatief. Zij komen graag in actie voor iedereen die ook nu hulp of een praatje kan gebruiken.

Mensen die behoefte hebben aan hulp bellen naar 0800 1322. Zij worden dan gekoppeld aan een plaatselijk initiatief. Kent u mensen die behoefte hebben aan hulp? Laat hen dit nummer bellen of bel voor hen. Alle informatie is te vinden op nietalleen.nl U verlaat zininsoest.nl. Hulp nodig? Je bent #nietalleen.

Geef een maaltijd voor een ander

We zijn er iedere dag mee bezig: wat eten we vandaag? Bij het overgrote deel van Nederland staat iedere avond een warme maaltijd op tafel. Maar voor mensen die keihard getroffen zijn door de coronacrisis, is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij zijn bijvoorbeeld hun werk kwijt, maar komen niet in aanmerking voor hulp.

Daarom levert het Rode Kruis voedselhulp. Ze delen voedselpakketten en boodschappenbonnen uit aan de meest kwetsbaren tijdens de coronacrisis

bord met maaltijd met onder andere kip en paprika

Door de coronacrisis zijn veel mensen plotseling extra kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

De voedselhulp is bedoeld voor mensen die niet bij andere instanties terecht kunnen, omdat ze bijvoorbeeld geen papieren hebben. Wanneer zij vermoedelijk wel in aanmerking komen voor structurele hulp, bijvoorbeeld bij de voedselbank of gemeenten, dan worden ze door verwezen.

Met elkaar kunnen we kwetsbare mensen in Nederland van een maaltijd voorzien. Daarom wordt er geld ingezameld voor voedselhulp. Op 12 oktober riep het Rode Kruis op om voor € 2,- een maaltijd voor een ander te doneren, om in november en december 3.000 mensen per week van voedselhulp te kunnen voorzien. Jouw donatie helpt ons om deze voedselhulp uit te breiden. Zet jij ook een warme maaltijd op tafel bij een ander? Dit kan al vanaf € 2,-! Doneer nu op giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44)

Landelijke Diaconale Dag online

De Landelijke Diaconale Dag op zaterdag 7 november wordt een online evenement boordevol sprekers, webinars, muzikale optredens en interactieve sessies. Het thema van deze 125e Landelijke Diaconale Dag is 'Samen leven doe je niet alleen'.

In het morgenprogramma vertelt Clara Sies hoe diakenen eraan kunnen bijdragen dat voedselbanken in de toekomst niet meer nodig zouden zijn. Uitgezonden medewerker Wilbert van Saane vertelt over de situatie in Beiroet 3 maanden na de verwoestende explosie en vertelt over zijn werk met christelijke theologiestudenten in het Midden Oosten.

In de middag is er een keur aan webinars, waar interactief aan kan worden meegedaan. U wordt geïnformeerd over de verschillende thema´s op het gebied van diaconaat in binnen- en buitenland en er is uitgebreid de tijd om vragen te stellen of even in kleinere groepjes online te spreken. Dit alles wordt verzorgd door ons technische team achter de schermen.

Iedereen met een hart voor diaconaat kan meedoen aan deze online dag. Van harte welkom! De Landelijke Diaconale Dag online is op zaterdag 7 november de hele dag live te volgen op de website van kerk in actie U verlaat zininsoest.nl

Meditatief leven

zittende mediterende vrouw van achteren gezien

Op donderdag 1 oktober om 20.00 uur is op het YouTube kanaal van de Protestantse Kerk de eerste aflevering van een vijfdelige serie over meditatief leven te zien. Iedere aflevering bestaat uit een interview en een meditatieve oefening.

1 oktober:
Egbert van der Stouw, specialist monastiek kerk-zijn (protestantsekerk.nl) U verlaat zininsoest.nl, wordt geïnterviewd over ‘meditatief leven’. Ds. Alberte van Ess leidt een meditatieoefening over ‘vrij zijn’.
8 oktober:
Interview met ds. Niels Gillebaard, blogger en vlogger voor MijnKerk (mijnkerk.nl) U verlaat zininsoest.nl, over het thema 'Hoe breng je met dankbaarheid meer rijkdom in je leven?'. Rob Boersma leidt een bewegingsmeditatie met het Onze Vader.
15 oktober:
Interview met Ricky Rieter, pelgrim, retraite begeleidster en actief in de Franciscaanse beweging (franciscaansebeweging.nl) U verlaat zininsoest.nl, over het thema ´meditatief leven als duurzame weg´. Rieter is schrijfster van het boek ´Pelgrimeren; lopend stilstaan´. Ds. Niels Gillebaard leidt een meditatieoefening over drie vormen van meditatie in de natuur.
22 oktober:
Interview met Eddy de Pender, coach, mediator en betrokken bij het Netwerk Vredestichters (vredestichters.nl) U verlaat zininsoest.nl, over het thema ´Vrede stichten, hoe doe je dat?´. Ds. Henri ten Brinke leidt een meditatie op basis van bijbelteksten over dit thema.
29 oktober:
Interview met Seintje Bos, pastor en geestelijk begeleider, aangesloten bij het Netwerk Geestelijke Begeleiding (netwerkgb.nl) U verlaat zininsoest.nl, over het thema ´de weg van de stilte´. Saskia Leene, pastor van Nijkleaster (nijkleaster.frl) U verlaat zininsoest.nl, leidt een meditatie rond dit thema.

Na iedere uitzending is het mogelijk om via de Facebookgroep Monastiek en Meditatie (facebook.com) U verlaat zininsoest.nl te reageren en met elkaar over de film in gesprek te gaan.

Deze serie is een initiatief van Vacare (protestantsekerk.nl) U verlaat zininsoest.nl, platform voor meditatief leven in en vanuit de Protestantse Kerk. Vacare organiseert jaarlijks op de eerste zaterdag van oktober de Vacaredag. Vanwege de corona-beperkingen kan deze dag dit jaar niet georganiseerd worden.

Als alternatief voor deze dag zijn deze vijf films (van 30-40 min.) gemaakt. De filmpjes zijn gemaakt in de kapel van Nieuw Hydepark en op het gelijknamige landgoed van de Protestantse Kerk in Doorn.

Jongerenprijs Kerk en Wereld 2020:

Jonge wereldverbeteraars in gesprek over hun idealen voor een betere wereld

etende jongeren aan een lange tafel Kerk en Wereld looft iedere 2 jaar een prijs uit aan jongeren die op een creatieve manier hun dromen voor een betere wereld concreet maken. Hiermee wil Kerk en Wereld jongeren stimuleren om de wereld mooier te maken met projecten op het grensvlak van geloof en samenleving. Marieke den Braber, voorzitter Kerk en Wereld: “Met de Jongerenprijs 2020 laten we zien dat we geloven in de daadkracht van jonge wereldverbeteraars. En dat niet alleen, we geven ze hiermee ook een stem en een platform om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten.”

Op 15 oktober wordt het Wereldverbeteraarsdiner gehouden. Tijdens dit diner wordt ook de Jongerenprijs 2020 uitgereikt. Op die dag maakt de jonge jury van Kerk en Wereld aan de deelnemers bekend wie de 10 prijzen van € 1.000,- ontvangen evenals de hoofdprijs ter waarde van € 10.000,-.

‘The Girl Movement’ is een van de kanshebbers op de Jongerenprijs. De Edese stichting wil meiden en jonge vrouwen met een vluchtelingenachtergrond stimuleren om succesvol te participeren in de lokale samenleving. “Wij doen dit door een netwerk aan te bieden waarin deze meiden en jonge vrouwen zichzelf kunnen zijn, “ vertelt oprichter Marije van den Berg. “Op deze manier worden ze op een ongedwongen manier uitgedaagd om succesvol te participeren en integreren. Ons team bestaat uit vrijwilligers die hun leven graag met de meiden en jonge vrouwen delen.”

Alle inzendingen zijn te zien via www.jongerenprijs2020.nl U verlaat zininsoest.nl Hier worden na het Wereldverbeteraarsdiner ook de prijswinnaars bekendgemaakt.

Online mediteren

Nu lijfelijke nabijheid vanwege de coronacrisis ingeperkt is, is het extra fijn om samen met anderen online te mediteren. Het Han Fortmann Centrum biedt daartoe de gelegenheid. De sessies worden georganiseerd tot 12 juni. De sessies zijn steeds van 19.30 tot 19.55 uur.

In deze tijd van extra onzekerheid, ongerustheid en stress kan meditatie een zinvol hulpmiddel zijn om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. In alle hectiek van de dag is het fijn even te ontspannen, contact te maken met jezelf en meer in het moment te zijn.

De meditatiesessies zijn voor iedereen gratis te volgen via een smartphone, tablet of pc. Na aanmelding kan men per dag besluiten om al dan niet mee te doen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website van het Han Fortmann Centrum. Deelnemers ontvangen dagelijks (tot en met 12 juni) een herinneringsmail met een link naar de sessie van die dag. De sessies vinden plaats via Zoom.

Voor vragen of nadere informatie kunnen belangstellenden mailen naar: info@hanfortmanncentrum.nl of bellen naar 06 - 50 63 32 99.

mediterende vrouw bij zonsondergang

Licht om door te geven

De komende weken kunt u elke zaterdagavond om 18.00 uur kijken naar een speciale serie van Met hart en ziel (KRO-NCRV). Scriba ds. René de Reuver blikt in een aantal korte meditaties vooruit naar Pinksteren.

Rene de Reuver

#Nietalleen: hoopvolle verhalen uit het land

Overal in het land staan kerken en organisaties onder de vlag van #Nietalleen klaar voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kerk in Actie-directeur Jurjen de Groot ging op Eerste Paasdag met vrijwilligers op pad om maaltijden rond te brengen aan kwetsbare Rotterdammers: "Je ziet hoe deze crisis op mensen inhakt."

Bekijk de video: Hulpkeuken in Rotterdam #nietalleen (youtube.be) U verlaat zininsoest.nl

‘We want food!’ - Help een stille coronaramp voorkomen

In Afrika worden kwetsbare gemeenschappen op dit moment hard getroffen door het coronavirus U verlaat zininsoest.nl. Hoewel het aantal slachtoffers nog beperkt is, ervaren velen de heftige gevolgen van de lockdowns. Geen werk betekent geen eten. En dus schreeuwen kinderen in Zuid-Afrika het uit naar de politie, die de rust probeert te bewaren: ‘We want food!’

Kerken zien zich geplaatst voor een enorme opdracht: zoveel mogelijk mensen van eten voorzien en voorkomen dat ze van honger omkomen. Kerk in Actie ondersteunt deze kerken. Uw hulp is daarbij onmisbaar.

Wilt u ook helpen? Maak uw gift over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Wereldwijd strijden tegen corona' of doneer online. Bedankt voor uw trouwe steun!

Dagelijks ochtendgebed

Predikant Gertine Blom plaatst elke ochtend een ochtendgebed op haar website (gertineblom.com): een eenvoudig liturgisch gebed met mooie ochtendliederen en wisselende bijbellezingen. Om te lezen, zo snel of langzaam als u zelf wil.

Kunst als troost

Anne-Marie van der Wilt, theoloog en beeldend kunstenaar, maakt korte filmpjes (youtube.com) waarin ze vertelt over kunstwerken en moderne iconen die ze de afgelopen periode heeft gemaakt. Ze zijn gebaseerd op bijbelverhalen die in deze periode troost kunnen bieden.

Live getijdengebeden

Alleen thuis, maar toch samen bidden? Via een livestream (bidindebinnenkamer.nl) kunt u elke dag deelnemen en deelhebben aan de getijdengebeden die twee keer per dag worden gehouden in de kapel van Nieuw Hydepark in Doorn. Bezinning en gebed uit de eeuwenoude kloostertraditie.

Kaarsje branden

Een kaarsje aansteken voor iemand die ziek is, iemand die u mist of iemand die u een hart onder de riem wilt steken? Op MijnKerk.nl kunt u dag en nacht een online kaarsje aansteken (mijnkerk.nl).

Luistertroost

Op het internet vond ik ‘Luistertroost’. Lydia Vroegindeweij en Diederiek van Loo maken een speciale dagelijkse podcast Luistertroost (kerkliederwiki.nl).

stapel opengeslagen boeken

Elke dag bezorgen ze je een korte meditatie bij een lied, met een toefje geloof, hoop en liefde. Om de moed erin te houden en ook in kleine kring de lofzang gaande te houden. De meditaties worden verzorgd door ds. Diederiek van Loo, stadsdominee in Amersfoort, en Lydia Vroegindeweij, projectleider Kerkliedwiki, verzorgt de techniek. Ze maken dankbaar gebruik van de spontane inbreng van musici, die een intro en de melodie van een lied willen spelen en opnemen om te delen. Zo hoor je naast orgel en piano ook de beiaard, cello, luit en harmonium.